Inspecteur / Auditor Zuivel

Solliciteer nu

Inspecteur / Auditor Zuivel

COKZ Leusden

Solliciteer nu

Wat is vereist?

 • Hbo of wo werk- en denkniveau
 • Afgeronde agrarische of levensmiddelentechnologie-opleiding
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring
 • Goede rapportage- en handhavingsvaardigheden en goed gevoel voor bestuurlijke en politieke besluitvormingsprocessen
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken
 • Standvastig in regelgeving, empathisch en feiten en meningen kunnen onderscheiden

Wat krijg je?

 • €2.873 - €5.295 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring) o.b.v. een fulltime dienstverband
 • 38-urige werkweek
 • Minimaal 26 vakantiedagen op basis van 38 uur
 • Diverse trainingen on the job en o.b.v. maatwerk
 • Opleidingen gericht op inwerkperiode
 • Laptop, mobiel, leaseauto, ruime vakantieregeling en een vaste eindejaarsuitkering

Wat doe je?

 • 70% Inspecties/audits uitvoeren
 • 20% Bevindingen rapporteren
 • 5% Inspecties voorbereiden
 • 5% Intern overleg en trainingen volgen

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Vacature

Als Inspecteur / Auditor Zuivel bij COKZ ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van inspecties en audits bij bedrijven in de zuivelsector. Dit kan variëren van kleinere landelijke zuivelboeren tot grotere en complexere zuivelfabrikanten. Je hebt de vrijheid om te werken in een zelfstandige functie, maar je maakt ook deel uit van een team. Bovendien is het naleven en handhaven van zowel EU-erkenningen als exporteisen een belangrijk aspect van je werk.

In deze functie voer je bedrijfsbezoeken uit, waarbij je toetst of men voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Hier ben je gemiddeld vier dagen van je werkweek mee bezig. De overige dagdelen besteed je aan het rapporteren van je bevindingen. Daarnaast kunnen er momenten zijn waarop je vragen van bedrijven beantwoordt of doorverwijst naar het passende deskundige team, indien je dit niet kunt beantwoorden. De audits die je per dag/week doet verschilt. Je voert deze audits door heel Nederland uit.

Je bent onderdeel van het team Zuivel c.a. binnen de afdeling Toezicht & Controle, bestaande uit zeventien Inspecteurs met uiteenlopende werkzaamheden en inspecties, een Teamleider, een Coördinator en een Manager.

Als je het leuk vindt om met mensen met verschillende kennisniveaus om te gaan, je de materie goed beheerst en je het niet erg vindt om soms sancties te moeten opleggen, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Inspecteur / Auditor Zuivel

Op een leuke werkdag heb je contact met verschillende bedrijven in de zuivelsector en voer je inspecties/audits bij hen uit. Hierbij zie je dat ze zich inspannen om aan alle regels te voldoen, wat hun export niet belemmert. Tussen de afspraken door geniet je van een moment van rust in je auto, waar je je eigen lunch opeet, voordat je verder gaat met je volgende inspectie/audit.

Op een matige werkdag heb je te maken met een klein bedrijf dat niet aan de regels voldoet en moet je een boeterapport opstellen, waardoor je de financiële situatie van iemand beïnvloedt. Bovendien kan je dag overschaduwd worden door niet afgeronde rapportages.

 • 07:00
 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je staat op het punt om een inspectie uit te voeren bij een zuivelbedrijf en komt er tijdens je voorbereidingen achter dat de bedrijfscertificering niet overeenkomt met de vereiste regelgeving. Wat doe je?

In deze situatie is het belangrijk te realiseren dat je een belangrijke rol speelt in het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van zuivelproducten. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat alle zuivelbedrijven voldoen aan de relevante wet- en regelgeving, dus je begint met het opstellen van een plan om deze discrepantie te onderzoeken. Je gaat verder met het inspecteren van het bedrijf zoals gepland, maar met speciale aandacht voor de gebieden van non-compliance die je hebt geïdentificeerd. Je neemt notities, verzamelt bewijs en stelt vragen aan het personeel om te bepalen waarom de certificering niet klopt en om de onderliggende problemen te begrijpen.

Nadat je genoeg informatie hebt verzameld, deel je je bevindingen met het Management van het bedrijf. Je legt uit welke delen van hun bedrijfspraktijken in strijd zijn met de regelgeving en wat ze moeten doen om hieraan te voldoen. Als de situatie ernstig of complex is, kan het nodig zijn om ook je Teamleider of de afdeling Strategie en Expertise erbij te betrekken. Uiteindelijk stel je een rapport op met je bevindingen en de benodigde maatregelen. Dit rapport dien je in bij de Teamleider voor verdere actie.

Groeipad

Voor medewerkers is een opleidingsbudget beschikbaar en aanvragen worden per persoon bekeken. Voor verschillende functies bestaan ook een aantal vaste cursussen, maar eigen inbreng en ideeën zijn altijd welkom en meedenken wordt zeer gewaardeerd.

Inspecteur / Auditor Zuivel
Inspecteur / Auditor Zuivel in complexere audits

Werken bij COKZ

Stichting COKZ is een zelfstandig bestuursorgaan en vervult publieke taken in opdracht van de ministeries van VWS en LNV en de NVWA binnen de sectoren zuivel, eieren en pluimvee. Het COKZ is door de overheid aangewezen voor het uitvoeren van het toezicht op de Wet dieren, de EU-regelgeving (de handelsnormen voor eieren en vlees van pluimvee, hygiënepakket en de officiële controleverordening) en de Warenwet. Daarnaast is het COKZ aangewezen voor het verstrekken van exportcertificaten met betrekking tot melk- en zuivelproducten en verzorgt het COKZ in opdracht van de NVWA de voorcertificering van eieren. Als toezichthoudende organisatie hebben we een grote verantwoordelijkheid richting de maatschappij.

 • Kantoor in Leusden
 • 55% / 45%
 • 80 medewerkers
 • Informeel

Collega's

Angelique Luijkx-van de Sande - Stafmedewerker - Afdeling Strategie & Expertise

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Een oud collega werkte bij het COKZ en dacht aan mij toen er een vacature werd opengesteld. Ik voelde me meteen aangetrokken tot de functie. Ik mag creatief nadenken over de invulling van het toezicht en de inspecteurs met mijn kennis bijstaan. Doordat ik hybride kan werken en de mogelijkheid heb mijn uren flexibel in te vullen is het goed te combineren met mijn gezin.

Wat was je vorige baan?
Senior inspecteur bij de NVWA.

Wat doe je in je vrije tijd?
Reizen, wandelen, lezen.

Laura Boshuis - Financieel medewerker – Afdeling Bedrijfsvoering

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Via het uitzendbureau ben ik 5 jaar geleden bij het COKZ terecht gekomen. Omdat het COKZ mij stimuleert om te blijven groeien in mijn werk, zit ik hier elke dag met veel plezier.

Wat was je vorige baan?
Pricing en content medewerker - Phone House NL

Wat doe je in je vrije tijd?
Concerten bezoeken en BBQen

Mariëlle Roestenburg - HR Adviseur – Afdeling Bedrijfsvoering

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
De functie is heel allround, HR van A tot Z. Zo is een dag nooit hetzelfde. Verder was er gelijk bij de eerste gesprekken een warm welkom, ruimte voor eigen ontwikkeling en waardering.

Wat was je vorige baan?
HR Adviseur

Wat doe je in je vrije tijd?
Hardlopen, wandelen, gezelligheid en op stap met mijn gezin!

Mayssae El Idrissi - Coördinator - Afdeling Exportcertificaten & Gegevensverwerking

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens mijn studie was export een onderdeel van mijn opleiding. Destijds vond ik dit al een interessant onderwerp vanwege de internationale aspecten en alles wat er bij een exportzending komt kijken, maar vooral ook hoe producten nou eigenlijk geschikt gevonden worden voor humane consumptie en daarmee dan ook op de markt gebracht mogen worden. Bizar genoeg kwam het COKZ een aantal jaar na mijn afstuderen op mijn pad en ik was direct enthousiast!

Wat heb je gestudeerd?
Bachelor International Management aan de Hogeschool van Amsterdam

Wat doe je in je vrije tijd?
Reizen, met vrienden/vriendinnen afspreken, series kijken

Sollicitatieproces

Sollicitatie indienen
Eerste kennismaking met leidinggevende en collega inplannen
Gesprek met collega en HR
Arbeidsvoorwaardengesprek
Je hebt de baan!

Interessante baan?

Solliciteer nu